dijous, 9 d’octubre del 2008

Novel·la negra de primera categoria

Ja la tenim, ja us podem oferir el fenomen literari de les darreres setmanes, la novel·la que està arrassant a les llistes de vendes: Els homes que no estimaven les dones, tant en versió catalana com castellana.
L'autor és el suec Stieg Larsson, com el col·lega Mankell, un reconegut periodista i activista social que no ha pogut viure aquest moment gloriós, ja que va morir ara fa quatre anys, pocs mesos després d'haver lliurat a l'editorial els tres volums de la seva trilogia Millenium, tot i que, de fet, volia fer una col·lecció de set entregues.
Els homes que no estimaven les dones és una trepidant història, barreja de novel·la negra i novel·la d'intriga, d'estructura clàssica però tremendament moderna, protagonitzada per una parella que sembla que faran història: el periodista Mikael Blomkvist i la hacker Lisbeth Salander, una noieta d'espectacular memòria fotogràfica.
Per cert, una productora sueca ja n'està preparant el rodatge i el 28 de novembre Destino en publica la segona entrega: La chica que soñaba con una cerilla y un bidón de gasolina.
Si en voleu saber més la xarxa en va plena, només us enllaço a http://serielarsson.com. I si la voleu llegir passeu per la biblioteca!

29 comentaris:

mia ha dit...

Sonia, me la pots reservar???
Uff, m'agradaria molt llegir-la!!!

BECKETT ha dit...

uauuu... Es just el llibre que volia llegir....Sònia passaré a recollir-lo el dilluns!, la Nuria m´havia parlat molt bé d´ell.
Els suecs i la novel.la negra...europa desbanca a EEUU.

Anònim ha dit...

Jo també el volia llegir. No fa molt vaig apuntar el dos títuls. A més i a més hi ha una tercera entrega que sortirà publicada al 2009 que es titula: "La reina en el palacio de las corrientes de aire". La veritat és que em van sorpendre tant els títuls que els tinc a la me va llista de lectures pendents. Per cert, si hi ha llista d'espera per llegir-la, ¡jo sóc la tercera!....

clubdelecturacanrajoler ha dit...

Quin èxit aquest en Larsson! Si us sembla bé, guardo l'exemplar en català per la Mia i l'exemplar en castellà per en Beckett... I tu Dolors, et va bé que et reservi l'exemplar en castellà?

Sònia ha dit...

Una cosa més, si aquest cap de setmana voleu anar fent boca he trobat interessant l'article de Lorenzo Silva a El País, titulat "La rabia de Stieg Larsson":
http://www.elpais.com/articulo/cultura/rabia/Stieg/Larsson/elpepicul/20080609elpepicul_2/Tes
La veritat és que fa molt bona pinta aquesta novel·la!

Anònim ha dit...

A mi em va perfecte l'exemplar en castellà. ¿El puc passar a buscar el dilluns a la tarda?...

Anònim ha dit...

Si voleu llegir el primer capítol del llibre de Steig Larsson entreu a http://www.serielarsson.com/index.php. Trobareu una entrevista a Larsson (la primera i l'útima) y les primeres 67 pàgines de la seva novel.la. ¿Us animeu?

clubdelecturacanrajoler ha dit...

Dolors i Beckett!, només tenim un exemplar en castellà... Us sembla bé que respectem l'ordre de demanda..., o us ho parleu...

Anònim ha dit...

A mi em sembla be. Que se'l emporti primer en Beckett... Quan ell hagi acabat ja l'agafaré jo...

mia ha dit...

Un apunt més sobre el llibre. Títol en suec “Els homes que odiaven les dones” La editora va decidir fer com la traducció francesa i optar per “Els homes que no estimaven les dones” perquè apart de més “correcte” donava més joc. Vaja que es podrien fer lectures diferents i tenir més “ganxo”.
També he sentit que és novel•la negra i policíaca alhora. Això ho hauran de dir els lectors de novel•la negra. Jo encara no tinc clar la diferencia entre les dues...
Per cert ja porto 50 pagines i ja em comença a enganxar!!

Mayte ha dit...

Hola Sònia, acabem de parlar a la biblioteca i després de llegir els comentaris m´ha entrat la curiositat pel llibre aquest del Larsson, si em pots possar a la cua de reserves?? M´es igual en català o castellà.
Una altra cosa, m´he descuidat de dir-te que si tens cap exemplar del Sallinger en anglès (The catcher in the rye) també em va bé. Gràcies!!!

clubdelecturacanrajoler ha dit...

Perfecte Mayte, ja tens la reserva feta d'Els Homes que no estimaven les dones, quan ens arribi et truquem.
Pel que fa al Salinger, no el tenim en anglès, però confio que aquesta setmana sens falta ja puguis començar a llegir un dels altres exemplars.
Com hem comentat, si t'interessa rebre avís dels missatges que es van penjant al bloc ja em donaràs la teva adreça de correu electrònic.
Arreveure!

BECKETT ha dit...

La diferència que et donaré Mia,no és la més acadèmica, però és la meva. Els personatges de la novel.la negra (al menys la bona), sobre tot el protagonista, són personatges molt més treballats, són personatges sempre amb alguna problemàtica personal que no poden resoldre per ells mateixos, darrera d´ells sempre hi ha una crítica. Són personatges, solitaris,oscurs...i busquen en cada cas, en cada crim poder enterrar els seus problemes. En fi com la vida mateixa...

BECKETT ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Raelix ha dit...

Hola!

Sònia, fes-me una reserva en català, please.

Ja veig que CanRa haurà de demanar préstec interbibliotecari. Aquest Nadal ens haurem de veure per fer una tertúlia negre de cap d'any. Compteu amb mi si la feu, i si ens ha donat temps de llegir-ho, és clar.

Braelix.

mia ha dit...

Crec que ja puc veure la diferencia. Entre els apunts d’en Beckket i del raelix dominaré el tema negre.
Gracies als dos per obrir-me els ulls al misteri negre!
Jo raelix estic amb tu amb això de la tertúlia negre de cap d’any... però no sé si hi haurà gaire temps!
Apart potser la Elvira ens posa deures...

BECKETT ha dit...

Per mi seria tot un plaer poder participar en una tertúlia negra...qui no ha somiat poder resoldre un cas difícil? mai has sospitat del teu veí?t'has adonat que sempre hi ha gent que que no és qui diu ser?...posat còmode, baixa la llum i agafa una novel·la negra, però vigila no donis mai l'esquena a ningú.
Per cert m'ha semblat molt bones les reflexions de braelix a "Per què escric?" a més molt bé redactat... per mi el millor text del TEC es aquell que no es va llegir,(quan escriguis alguna cosa penja-la al teu bloc)

clubdelecturacanrajoler ha dit...

Sembla que la idea d'una tertúlia extra per comentar la novel·la d'en Larsson us engresqui... Potser la podríem fer pels volts de Nadal si alguns de vosaltres heu aconseguit llegir-la.
Podríem buscar un dia per fer-la..., qui s'apunta?

mia ha dit...

Jo m’apuntaria la primera però el mes de desembre es curt…
Sonia sabràs trobar un dia??
A veure si haurem de menjar-nos els torrons al TECCANRA... ui a la biblio...(jo puc dur el CAVA);)
Espero tornar aviat el llibre perquè l’Irrael prengui el relleu!!

Raelix ha dit...

Ups! Em penso que he fet un post on no tocava

Okis als torrons i al cava!
Okis al Tec-canrajoler!
Okis a publicar els textos enllestits!

I gràcies, Beckett, pels teus ànims.
Per cert, a quin text et refereixes? Al de la Júlia o al dels ulls àmbar?

M'has deixat força intrigat...
Una abraçada.

Braelix

mia ha dit...

Títol: “No encuentro palabras” (alies: ulls ámbar)
La meva amiga Cristina em diria “cazurra” i el que passa és que sóc un pel cabuda. No quadro la història...
Perquè té por? Qui és la dona?
Perquè la busca?
És la mort???
Ho sento!!!

Raelix ha dit...

mmmm.
Hauré de rumiar una bona resposta.
La idea és just aquesta, que et facis preguntes ;P

BECKETT ha dit...

Ulls d'àmbar, m'agrada el títol...mia tens un problema, et preocupes massa per la història, t'has de deixar emportar per les paraules, per les sensacions, pel joc que et proposen des de cada línia...la literatura t'ofereix un parell d'ales, utilitza-les i allunya els peus de la mare terra.
Una vegada que les provis no les podrás deixar

mia ha dit...

A veure…
Jo sóc una dona “terrenal”... per tant tot molt bonic això de “volar” però no serà Beckket que tu tampoc has entès la història i et refugies en las paraules??
Quan escrius vols transmetre...
Irrael!!!! Que vull que ho expliquis!!
Algú més amb els peus “a terra” ha llegit la història???

BECKETT ha dit...

Les paraules són aquella part de la realitat que uneix dos mons, el que parla i el que escolta, el que escriu i el que llegeix i a vegades...són dos mons irreconciliables, dos mons que no s'entenen, però a vegades hi ha ponts de plata, per aixó a mi m´agraden tant els ponts

Raelix ha dit...

Beckett, Mia.
Jugueu junts amb el meu relat. Tots dos podeu gaudir.

M'agrada molt escriure textos per jugar Beckett, com caixes amb doble fons. Però Mia, això ho faig jugant amb les paraules, escrivint les frases a mitges al principi, completant-les al final.

Descrivint que hi veig allà, qui hi ha, i intentant esbrinant que sent-pensen els afortunats o desgraciats que he escollit com a protagonistes.

Es una manera com qualsevol de ser el centre d'atenció, el protagonista. Un misteri és una bona manera de què et mirin, oi?

Soc una mica histriònic.
Però totalment transparent.

mia ha dit...

Novel•la negra de primera categoria...?
Els dos BB (Bekett i Braelix) entenedors de novel•la negra... Això és novel•la negra? Perquè jo ni tan sols veig que sigui policíaca... tinc moltes ganes que la llegiu per poder-ho discutir...
Bona nit...

BECKETT ha dit...

Estic d´acord amb tu Mia, no crec que sigui novel.la negra, i tampoc policíaca,(és la primera vegada que coincidim en una opinió jajajaja)
Per cert Sònia he enviat dos relats a la pàgina del TEC, els heu rebut?

Sònia ha dit...

Els he rebut Jose, falten un parell de detalls i ja estarà a punt.