divendres, 19 de març del 2010

destinació BERLIN NOIR

Ja és hora, tenim el tren aquí, destinació BERLIN NOIR, la recomanació que ens va fer l'Ana María Matute quan ens va visitar. BERLIN NOIR és una sèrie de fins ara sis novel·les de l'escriptor escocès Philip Kerr formada per Violetas de marzo, Pálido criminal, Réquiem alemán, Unos por otros, Una llama misteriosa i Si los muertos no resucitan.
Berlin Noir, que alguns han denominat "thriller històric" i d'altres "autèntica novel·la negra", es desenvolupa en el Berlin dels anys 30 i 40, abans, durant i després del govern del tercer Reich i estan protagonitzades per Bernie Gunther, un policia reconvertit en detectiu privat, veritable perla de la història per les seves converses, la seva audàcia, les seves decisions, la seva ironia... Un personatge complet.
Però Kerr va més enllà perquè no hi falten els ambients sòrdids, la duresa argumental, els caràcters dels personatges... I personatges els que toquen, no hi trobareu a faltar ni Himmler, ni Josep Mengele, ni d'altres personatges reals, peces clau del nazisme.
L'ambientació també és d'allò més acurada, tant a l'hora de retratar les classes socials, la seva manera de viure, les seves aficions, els decorats per on es desenvolupa l'acció; i sense oblidar amb una precisió formidable la menció d'armes, vehicles, edificis..., o la denominació dels càrrecs que circulen per les novel·les, de la policia, del govern i de la Gestapo.
Tenim a les mans, doncs, una de les sèries de novel·la negra més completa i reeixida. L'objectiu serà arribar fins a la darrera estació, el termini pot ser el setembre o més enllà, segons el ritme que portem, però sigui com sigui, ja us podeu enfilar al primer vagó, Violetas de marzo, destinació Berlin Noir.