dijous, 3 de juny del 2010

El Llibreter de Kabul, una proposta interessant

Heus aquí una proposta per al club de lectura de la temporada que ve, en resposta a la petició de l'Israel de mirar de fer una lectura de tipus periodístic, un treball que tracta sobre la situació de les dones a l'Afganistan i està escrit per una de les periodistes més rellevants de Noruega (torne-m'hi amb els nòrdics!)
Però, què ens ofereix El Llibreter de Kabul? Us faig un "copiar-enganxar" d'alguna coseta que he trobat per la xarxa...

En un Afganistan just sortit de la guerra, on s'estan recuperant les llibertats, l'autora ens apropa a la vida d'una familia de classe mitjana. Et poses el burka, i vius de molt a prop els conflictes interns de la família, el paper denigrant de la dona i les reminiscències de l'islamisme més radical en una societat que just comença a retallar-se la barba i a desfer-se de les imposicions del govern talibà. També, de mà de la família del Sultan, el protagonista, arribes a veure i viure altres moments clau del país.

O també el que podeu llegir a la contraportada del mateix llibre:
Quan al novembre del 2001 Åsne Seierstad arriba a Kabul, la primera persona amb qui es troba és el llibreter Sultan Khan. Ell és un venedor hàbil i bon conversador: “Primer els comunistes van cremar els meus llibres, després els mujahidins em van arrasar la botiga, finalment els talibans me’ls van tornar a cremar”. Un dia, el llibreter la convida a sopar a casa seva, i li presenta la seva família. Els homes riuen, expliquen anècdotes i fan broma, però les dones parlen poc. Durant la seva convivència amb aquesta família, Åsne Seierstad és testimoni directe d’amors prohibits, de matrimonis de conveniència, de crims i de revoltes callades de les dones que encara se senten condemnades a “menjar pols”.Åsne Seierstad, amb tan sols trenta-dos anys, és una de les corresponsals de guerra més jove i ben considerada d'Europa: pels seus reportatges de Kossovo, Txetxènia i l`Afganistan, ha rebut molts reconeixements nacionals i internacionals, entre els quals el premi al millor periodista de la televisió noruega el 1999, al millor escriptor del 2000 concedit per la revista Elle i el prestigiós Free Speech Award al millor reporter de guerra. El llibreter de Kabul (Edicions 62) ha estat traduït a una dotzena de llengües i ha estat escollit llibre de l`any, guardonat amb el premi dels llibreters noruecs.

Doncs bé, penseu-hi, seria una proposta més que interessant per al mes de març per exemple, un mes marcadament lila...