divendres, 30 de gener del 2009

After dark, d'Haruki Murakami

Amb aquesta ja en són cinc: després de Tòquio blues, Al Sur de la frontera, al oeste del sol, Kafka a la platja i El Salze cec i la dona adormida, arriba a Can Rajoler After dark, el treball més recent de l'escriptor japonès que més volada emprèn a hores d'ara.
En Murakami és tot un personatge. Imbuït de petit en la paraula escrita (els seus pares ensenyaven literatura japonesa), estudia literatura i dramaturgia grega, treballa en una botiga de discos, regenta durant uns quants anys un bar de jazz a Tòquio, volta per Grècia, per Itàlia, exerceix la docència en diferents universitats dels Estats Units... Una vida entretinguda, diríem.
Des de la primera de les seves novel·les, Murakami desplega els trets característics de la seva manera de fer tan particular, com ara un humor idiosincràtic o una nostàlgia punyent... És únic, original: no és un deixeble de la literatura japonesa tradicional, ni es pot dir que la influència de models occidentals determini la seva literatura, tot i que s'hi veuen traces de Kafka, Dostoievski...
Amb After dark, Murakami celebra el pas del temps. La història transcorre al llarg d'una nit i entrelliga personatges solitaris a la recerca d'una identitat pròpia.
Si en voleu saber més us recomano http://www.llibrofags.com/2008/11/04/toquio-am/ i també http://www.tusquets-editores.es/murakami/ , on es para especial atenció a la importància de la música en la vida i la literatura del senyor Murakami.
I si voleu consultar la seva pàgina oficial, el web és http://www.randomhouse.com/features/murakami/ (atenció també a la música...)

6 comentaris:

svoboda ha dit...

Recomano a tots que s'iniciin en la lectura de Murakami. Jo no el coneixia i s'ha convertit en un escriptor de referència per a mi.

Sònia ha dit...

Com us he comentat alguna vegada, penso que seria molt interessant "fer-ne" un d'en Murakami la propera temporada de Club de Lectura. Aviam si ho podem lligar...

Sònia ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit...

Tòquio Blues i Kafka a la platja són els seus dos títols que he llegit. Genials tots dos, però en aquest ordre. Si algú té el Salze cec i la dona adormia i m'ho pot llegir, doncs gràcies. M'apunto.

clubdelecturacanrajoler ha dit...

Israel, El Salze cec i la dona adormida el tenim a Can Rajoler si te'l vols endur en préstec...

mia ha dit...

Ja l’he acabat el “after dark”… es llegeix ràpid.
El fet és que tinc una amiga japonesa a Cobe i en la novel•la fa referències de coses i llocs que ja coneixia a traves de ella i això sempre agrada.
M’agradaria llegir alguna cosa més del Murakami, potser algun d’aquest que recomana l’Israel.
Sí puc el duc aquesta tarda a la biblio perquè el pugui rular...